Lorentzhuis

Welkom bij het Lorentzhuis, centrum voor systeemtherapie, opleiding en consultatie.

Het Lorentzhuis is een samenwerkingsverband van dertien therapeuten. Wij zijn opgeleid als psychiater, psycholoog, pedagoog of creatief therapeut en hebben ons allen gespecialiseerd in de systeemtherapie. Dat betekent dat wij de klachten waarmee mensen zich aanmelden niet zien als een individueel probleem maar als een probleem dat samenhangt met en effect heeft op de omgeving waarin mensen leven.

Organisatie

Ieder van ons voert een zelfstandige praktijk en is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen cliëntenbestand en bedrijfsvoering. Er zijn echter volop mogelijkheden tot overleg en samenwerking. Dit komt de kwaliteit en diversiteit in de behandeling ten goede. Verder werken we samen bij het geven van opleiding, bij projecten en bij wetenschappelijke activiteiten.

Medewerkers

Eenheid in verscheidenheid: alle medewerkers zijn gespecialiseerd in de systeemtherapie. Daarnaast zijn er verschillen in vooropleiding, werkervaring en specifieke aandachtsgebieden.
De gemiddelde wachttijd van de hieronder genoemde medewerkers fluctueert. De actuele wachttijd staat vermeld onder het tabblad Wachttijden, bij Praktische informatie. Deze wachttijd wordt maandelijks geactualiseerd.

Systeemtherapie

Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie die gericht is op relaties tussen mensen. Een systeemtherapeut kijkt naar de manier waarop mensen met elkaar omgaan en communiceren, maar ook naar de mogelijke invloed van omgevingsfactoren als school, werk, buurt, religie en cultuur. Samen met cliënten wordt onderzocht waar hun klachten mee te maken kunnen hebben en wie er bij de therapie betrokken kunnen worden om verandering mogelijk te maken. Niet het zoeken naar oorzaken staat daarbij centraal, maar het zoeken naar krachten en mogelijkheden.

Relatie- en gezinstherapie zijn de meest bekende vormen van systeemtherapie, maar ouderbegeleiding, individuele systeemtherapie of systeembehandeling in groepsverband is ook mogelijk.

Lees verder

Opleiding & Consultatie

Het Lorentzhuis biedt landelijk erkende opleidingen op het gebied van systeemtherapie. Het aanbod varieert van de 2-jarige Intensieve Opleiding Systeemtherapie (als basis voor het traject tot NVRG-erkend systeemtherapeut) en de eenjarige opleiding tot Systeemtherapeutisch Werker (tevens door de NVRG erkende opleiding) tot korte specialistische cursussen over o.a. 'geweldloos verzet en verbindend gezag', 'complexiteit van psychopathologie en familiaal huiselijk geweld' en ‘mobiel Lorentz’. Ook kunt u zich aanmelden voor 'losse' supervisie en leertherapie.

Daarnaast bieden wij de mogelijkheid tot ’incompany-cursussen’ en zijn wij beschikbaar voor het geven van consultatie aan collega’s en teams, zowel op locatie als in het Lorentzhuis.

Alle opleiders zijn erkend door de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie.

Lees verder

Geschiedenis

Het Lorentzhuis is in 1984 opgericht door Leo van Dijk, psychiater, en Justine van Lawick, psycholoog-psychotherapeut. Samen hebben zij hun droom waargemaakt om een landelijk erkend ‘Centrum voor gezinstherapie, opleiding en onderzoek’ op te zetten. De naam werd ‘Lorentzhuis’, vernoemd naar H.A. Lorentz (1853-1928), winnaar van de Nobelprijs voor natuurkunde, die heeft gewoond en gewerkt in het pand waar het centrum in 1984 is gestart.

Lees verder